Парламентът на Република Северна Македония се събра на заседание за избор на ново правителство, предаде БНР. Депутатите обсъждат състава на кабинета, предложен от лидера на Социаледмократическия съюз Зоран Заев в коалиция с най-голямата албанска партия Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети.

За избор на правителство е необходимо мнозинство от 61 гласа, а Зоран Заев вече разполага с подкрепата на 62-ма депутати.

Северна Македония с коалиционен кабинет

Северна Македония с коалиционен кабинет

Бившият премиер Зоран Заев отново премиер

Заев остава премиер, а броят на министерските кресла е намален със 7 - така новият кабинет има 19 министри. В речта си пред парламента днес носителят на мандата за съставяне на правителство Зоран Заев обеща реформи и справяне със здравната криза. Заев се ангажира правителството му да извърши трансформация на икономиката, да осигури повече инвестиции, да увеличи заплатите и да реформира съдебната система.

"Ще бъде малко, ефикасно правителство, което ще постави ритъм на трансформация, заедно с гражданите и с ЕС. Остават и връзките, за които ще работим - в дух на разбиране с нашите съседи - Гърция и България, както и с останалите съседи - Сърбия, Косово и Албания." - посочи Заев.

Това е правителство на лъжата, репликираха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Заместник-председателят на партията Александър Николовски повдигна и въпроси, свързани с България.

"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония

"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония

Опонентът му Християн Мицкоски обвини съюза му в

"Първо - не чухме нищо за възможното вето на България по хода на преговорите и второ, не чухме нищо за основното условие на България - за наименованието на македонския език и за ключовите национални герои. Не чуваме нищо дали това значи, че се отказваме от наименованието на македонския език и за това дали ще се правят компромиси около Гоце Делчев." - коментира Николовски.

Новото правителство има четирима вицепремиери, един от тях от Демократичния съюз за интеграция. Министрите са разпределени 11 за Социалдемократическия съюз и 6-ма за Демократичния съюз за интеграция.

Коалиционните партньори се споразумяха, че през последните сто дни от мандата на правителството на Зоран Заев ДСИ ще назначи албанец за премиер.