Според президента Георги Първанов, който присъства на икономическия форум България-Япония, 150-200 млн. долара стокообмен между двете държави са твърде малко и определи нивото на японските инвестиции в България като "по-скоро символично".

Нещата могат да се променят радикално, каза президентът и изброи аргументи за това. Сред тях той посочи традиционните приятелски отношения между двете страни.
По думите на президента "доверие" е ключовата дума в тези отношения.

Разположението ни е ключово, България би могла да бъде използвана като добро предмостие за много широк пазар, каза президентът Първанов пред представителите на японския бизнес. Членството в ЕС е предимство, което сами можете да оцените, добави държавният глава.

По отношение на политическата стабилност, президентът подчерта, че каквито и промени да са ставали и да стават в България, отношението към Япония и японския бизнес няма да се промени.

Ще имате гаранцията на държавата, не намеса, но гаранция за стабилността на японските инвестиции в България, заяви държавният глава.

Президентът посочи още, че международният бизнес оценява България като много добро място за инвестиции от гледна точка на законите и данъците, които окуражават чуждите инвеститори.

Готови сме за сътрудничество в сферата на енергетиката, на инфраструктурата, на новите технологии, на туризма, каза президентът Първанов.

Чудесно е, че имаме толкова добри отношения, засягащи културата, свързани с миналото на двете нации, но ние не можем да гледаме винаги в "огледалото за обратно виждане", каза президентът Първанов. Той добави още, че именно защото оценява високо възможностите за сътрудничество в икономическата сфера, вярва в доброто бъдеще на двустранните отношения.

След изказването на президента Първанов, вицепремиерът Ивайло Калфин представи състоянието и перспективите пред българската икономика.