Експерти по обезвреждане на бомби обезвредиха пето писмо-бомба в четвъртък, като Испания засили мерките за сигурност, за да се противопостави на вълната от взривни устройства, изпратени до високопоставени служители, включително премиера и украинския посланик в Мадрид, предава Ройтерс.

Първите данни предполагат, че и петте пакета са изпратени от Испания, каза пред журналисти заместник-министърът на вътрешните работи на страната Рафаел Перес.

Той уточни, че самоделните устройства са били изпратени в кафяви пакети, съдържащи запалим прах и жило, което би генерирало "внезапни пламъци", а не експлозия.

Пратките са адресирани до ръководителите на институциите, до които са изпратени.

Перес каза, че едно от устройствата се е детонирало - ранявайки служител по сигурността в украинското посолство в Мадрид, други три са били взривени от силите за сигурност при контролирани експлозии и едно е запазено непокътнато за целите на разследването.

"Изглежда, че всички те са изпратени от страната, но ние базираме това на ранни визуални проверки, без все още да имаме задълбочен технически доклад", каза той.

Перес каза, че все още не изглежда необходимо да се свиква комисията по сигурността, която да оцени повишаването на нивото на терористична заплаха в Испания, която вече е повишена след ислямистките атаки в Европа през последното десетилетие.

Министерството на вътрешните работи каза в изявление, че все пак е наредило на полицията да засили охраната около обществените сгради и особено да проверява внимателно пощенските пратки.

Източник, близък до разследването, заяви, че макар устройствата да са самоделни, "те не са нещо, което някой може да направи" и следователите сега се опитват да проследят съдържанието им до техния произход.

Върховният съд на Испания, който е специализиран в борбата с тероризма, е започнал разследване, каза съдебен източник.

Новината за писмата бомби излезе в сряда по обяд, след като полицията съобщи, че служител по сигурността в украинското посолство в Мадрид е бил леко ранен, след като е отворил пакет.

Посланик Сергей Похорелцев каза пред украинския новинарски сайт "Европейская правда", че подозрителният пакет, адресиран до него, е бил предаден на украинския комендант на посолството, който го е изнесъл навън, за да го отвори.

"След като отвори кутията и чу щракване, той я хвърли и след това чу експлозията... комендантът нарани ръцете си и получи мозъчно сътресение", каза Похорелцев, цитиран от украинската медия.

"Имаме инструкции от министерството в Украйна, че предвид ситуацията трябва да сме подготвени за всякакъв вид инциденти... руски дейности извън страната", каза Похорелцев пред испанската телевизия TVE.

След инцидента украинският външен министър Дмитро Кулеба нареди на всички посолства на Киев в чужбина "спешно" да засилят сигурността, каза говорител на украинското министерство.

"Туитър" акаунтът на руското посолство в Испания публикува изявление в четвъртък, осъждащо "всяка заплаха или терористичен акт" във връзка с петте писма-бомби, "по-специално насочени към дипломатическа мисия".

Друг пакет бе получен в сряда вечерта в централата на испанския производител на оръжия "Инсталаза" в Сарагоса, Североизточна Испания, съобщи полицията.

Именно там се произвежда ракетната установка C90, която Испания е доставила на Украйна.

Испанските сили за сигурност също откриха устройство рано в четвъртък в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, разположен във военновъздушна база в Торехон де Ардос, близо до Мадрид, съобщи министерството на отбраната.

Сателитният център подкрепя общата външна политика и политика на сигурност на ЕС чрез събиране на информация от устройства за космическо разузнаване, според уебсайта му, и наскоро беше описан от върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел като част от "очите на Европа".

В четвъртък сутринта Министерството на вътрешните работи на Испания разкри, че "плик с пиротехнически материали", адресиран до премиера Педро Санчес, е бил получен на 24 ноември и обезвреден от неговия екип по сигурността. Устройството е "подобно" на пакетите, открити тази седмица, се казва в него.

Петото устройство беше получено в испанското министерство на отбраната в четвъртък сутринта и обезвредено от специализирани полицейски служители, каза говорител на министерството на отбраната пред Ройтерс.

И посолството на САЩ в Мадрид получи писмо-бомба

И посолството на САЩ в Мадрид получи писмо-бомба

Не се съобщава за пострадали