Япония, САЩ и Южна Корея проведоха първото съвместно учение на силите си за брегова охрана, съобщава "Асошиейтед прес".

Трите страни укрепват морските си връзки в отговор на повишената категоричност на Китай в настояването на своите териториални претенции.

Сблъсъците между корабите на китайската и филипинската брегова охрана в Южнокитайско море ескалираха, което породи опасения, че споровете могат да прераснат във въоръжен конфликт между Китай и Съединените щати - дългогодишен съюзник на Филипините.

Съвместните учения днес дойдоха след споразумение между лидерите на трите страни от миналия август за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността за защита на мира и стабилността в Индо-Тихоокеанския регион.

САЩ, Япония и Южна Корея проведоха съвместни военни учения

САЩ, Япония и Южна Корея проведоха съвместни военни учения

Маневрите са насочени към засилване на комбинираната способност за реакция на заплахите от Северна Корея

Патрулни кораби от всяка страна и два хеликоптера се включиха в операции по търсене и спасяване във водите край северния бряг на Майзуру в префектура Киото. Беше оттрениран сценарий за спасяване на членове на екипажа от южнокорейски кораб, който се е запалил след сблъсък с друг плавателен съд.

През последните години Япония значително подсили отбраната си в югозападната част на страната, включително в Окинава и нейните външни острови, които се считат за стратегически. Причината е нарастващата китайска самоувереност и напрежението около Тайван - самоуправляващ се остров, който Пекин счита за своя територия.

Миналия месец силите за брегова охрана на Япония, Съединените щати и Южна Корея подписаха споразумение за съвместна работа за запазване на морските ресурси, противодействие на незаконния риболов, провеждане на операции по търсене и спасяване и подобряване на способностите за прилагане на морското право в региона.

Китай редовно изпраща кораби на бреговата охрана във водите около спорни острови, контролирани от Япония.

САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения с F-35

САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения с F-35

На фона на дрънкането на оръжие от страна на КНДР