Бившият заместник-върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа каза, че украинските сили, отбраняващи Бахмут, са постигнали стратегически успех в този район, принуждавайки руснаците да изразходват там огромно количество жива сила и техника. "Ако руснаците превземат града, това най-вероятно ще бъде пирова победа за тях", каза генерал Ричард Ширеф в интервю за Би Би Си. В рамките на интервюто той призова да се ускори процесът на предоставяне на оръжия и друга помощ на Украйна.

"Досега виждаме от Запада и страните от НАТО един вид частични, поетапни доставки. Те имат по-скоро "капков характер" вместо да пристигат в концентриран вид. Ако всичко, което се искаше преди много месеци, беше доставено, вероятно нямаше да сме в ситуацията, в която сме сега," каза генерал Ширеф.

Според него сегашната ситуация налага спешна необходимост от ускоряване на темповете на снабдяване, интеграция, логистична подкрепа, обучение на украинската армия и всичко останало, което е необходимо, за да се осигурят на украинците необходимите инструменти, за да си вършат работата.

ISW: Украинските сили се подготвят за изтегляне от Бахмут

ISW: Украинските сили се подготвят за изтегляне от Бахмут

Важно решение на Киев

През изминалата година представители на Киев и независими експерти многократно заявяваха, че доставките на оръжия за Украйна от западните страни имат внимателно премерен характер, несравним с ресурсите, с които разполага Русия.

Украинската страна възлагаше големи надежди на приетия от Конгреса на САЩ и подписан през май миналата година от президента Джо Байдън закон за ленд-лизинг за Украйна, който щеше да й позволи да й се предоставя необходимото военно оборудване в неограничени количества. Към днешна дата обаче тази верига за доставки не е активирана.

В събота стана известно, че украинският министър на отбраната Алексий Резников се e обърнал към страните от ЕС с молба да увеличат доставките на боеприпаси до 250 000 артилерийски снаряда на месец. Според Financial Times, който съобщи тази информация, искането далеч надхвърля пакета за помощ за Украйна, който в момента се обсъжда в Европа.

Германия иска да строи завод за танкове в Украйна

Германия иска да строи завод за танкове в Украйна

Той ще произвежда по 400 танка годишно