Украинските сили изглежда се подготвят за контролирано изтегляне от части на Бахмут, пишат експертите от Американския институт за военни изследвания (ISW) в ежедневния си анализ на войната в Украйна.

От около май 2022 г. руските войски се опитват да превземат Бахмут, град с население от около 70 000 души преди войната, и понасят огромни загуби в тeзи атаки.

Кадри, публикувани на 3 март, потвърждават, че украинските сили са разрушили два важни моста край Бахмут - един през река Бахмутовка в североизточната част на града и един по пътя към село Хромово, западно от Бахмут, пише ISW.

Превантивното разрушаване на мостовете може да е индикация, че украинските сили очакват да попречат на руските сили да напредват в източната част на Бахмут и да ограничат потенциалните маршрути за руските сили от Бахмут на запад.

Съветникът на украинския президент Олександър Роднянски заяви на 28 февруари, че украинските войски могат да се оттеглят от позиции в Бахмут при необходимост. Той също така отбеляза, че районът западно от Бахмут е укрепен, така че дори украинските въоръжени сили да се оттеглят от града, руските сили няма да могат да се придвижат бързо напред.

Ако украинското военно командване сметне за необходимо да изтегли войските, съдейки по изявленията на украинската страна, това ще бъде ограничено и контролирано изтегляне на военните от особено трудните сектори в източната част на Бахмут, смятат експертите.

Съветник на Зеленски допусна изтегляне от Бахмут

Съветник на Зеленски допусна изтегляне от Бахмут

Това противоречи на по-ранни изявления

В доклада на ISW се споменава и за "диверсионно нападение" в Брянска област на 2 март. Руските официални лица продължават да публикуват откъслечна информация за инцидента в Брянска област, но това не внася допълнителна яснота. ISW продължава да не е в състояние да потвърди твърденията на руските официални лица и на Руския доброволчески корпус за това какво всъщност се е случило в региона.

Руският президент Владимир Путин не разгледа ситуацията в Брянска област в доклада от извънредното заседание на Съвета за сигурност на Русия на 3 март. Руски източници твърдяха, че Путин е провел заседанието, за да обсъди антитерористични мерки за сигурност в отговор на инцидента в Брянск, но вместо това докладът от заседанието рециклира редица изтъркани кремълски тези и не използва тази платформа, за да представи нови цели или средства за руските военни операции в Украйна.

Путин използва речта си, за да очертае нови, макар и ограничени мерки за подкрепа на руските войници, служещи в Украйна, и обяви, че всички семейства на войници, загинали в Украйна, ще получат стандартното застрахователно покритие, предвидено по закон - еднократна сума в размер на 7,4 милиона рубли (98 143 щатски долара).

Пригожин зове Зеленски да се изтегли от Бахмут

Пригожин зове Зеленски да се изтегли от Бахмут

Вагнеровците се биели с деца и старци

Путин също така призова за "подходящи плащания" за ранените в Украйна под формата на застрахователни плащания и еднократни обезщетения при нараняване.

Путин продължава да използва публичните си изяви, за да разшири обещанията за социална подкрепа за настоящите военнослужещи, потенциално за да потуши вътрешното недоволство и да стимулира тези, които вече се сражават, но без да формулира конкретни цели или да очертае допълнителни ресурси или мерки, които да бъдат предприети за бъдещето на войната.

Руските власти продължиха да полагат усилия да представят Русия като единствения сигурен оператор на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), вероятно за да ограничат присъствието на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и да наложат фактическото признаване на руската собственост върху нея. Съветникът на ръководителя на руския оператор на ядрена енергия "Росенергоатом" Ренат Карчаа твърди, че украински служители са използвали картечница, за да стрелят по руския персонал по време на ротацията на служителите на МААЕ, разположени в АЕЦ на 2 март.

Карчаа твърди също, че руските служители по сигурността са се натъкнали на няколко мини, докато са ескортирали персонала на МААЕ. МААЕ не потвърди твърдението на Карчаа, а определи ротацията на персонала на 2 март като "успешна", след като преди това забави ротацията с повече от месец поради съображения за сигурност.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси съобщи, че на 1 март за трети път в рамките на една седмица е бил повреден последният останал резервен електропровод към АЕЦ, което контингентът на МААЕ в АЕЦ характеризира като "вероятно поради обстрел от другата страна на река Днепър. "

Пригожин показа видео с танцуващи вагнеровци в центъра на Бахмут

Пригожин показа видео с танцуващи вагнеровци в центъра на Бахмут

На клипа се вижда униформени мъже да издигат знаме на "Вагнер" на върха на полуразрушена сграда

Украинският оператор на ядрена енергия "Енергоатом" съобщи на 3 март, че руските сили са установили огневи позиции за картечници и са издигнали укрепления от чували с пясък в съоръженията на ЗАЕЦ.

ISW подробно съобщи за руските усилия за милитаризиране на Запорожката АЕЦ, включително за предишни кадри, потвърждаващи, че руските сили са складирали военно оборудване, включително боеприпаси, бронетранспортьори, противовъздушни оръдия и друго въоръжение на територията на ядрената централа.

Основни изводи

  • Украинските сили изглежда създават условия за контролирано изтегляне на бойните действия от части на Бахмут.
  • Руските официални лица продължиха да публикуват ограничена информация за нахлуването на 2 март в Брянска област, но не успяха да внесат яснота за това какво всъщност се е случило.
  • Руският президент Владимир Путин не е разгледал съобщената ситуация в Брянска област на извънредното заседание на руския Съвет за сигурност според отчета от заседанието.
  • Руските власти продължиха да полагат усилия да представят Русия като единствения сигурен оператор на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), вероятно за да ограничат присъствието на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в ЗАЕЦ и да принудят де факто да признаят руската собственост върху ЗАЕЦ.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции по линията Купянск-Сватово-Кремина.
  • Руските сили продължиха наземните атаки по фронтовата линия в Донецка област, докато украинските сили изглежда се подготвяха за контролирано изтегляне поне от части на Бахмут.
  • Кремъл продължава да полага усилия за засилване на правителствения надзор върху руската отбранително-промишлена база (ОПБ).
  • Руските окупационни власти продължават да подготвят окупираните територии за регионалните избори в Русия на 10 септември.