Екип от специалисти от Института за анализ на отбраната на САЩ пристигна в Украйна, за да се запознае с работата на всички ключови отбранителни предприятия на страната, съобщава от украинското издание "Страна", цитирано от ТАСС.

"В Украйна има сериозна американска военна инспекция. От 11 до 21 ноември представители на едно от подразделенията на Пентагона - Института за анализ на отбраната на САЩ - ще проведат поредица от срещи в предприятията на Укроборонпром. Всъщност ще им бъде показана цялата вътрешна кухня на нашата отбранителна индустрия."

Помпео: САЩ са зад Украйна

Помпео: САЩ са зад Украйна

Белият дом гарантира военна помощ за Киев

Според изданието, позовавайки се на вътрешни разпореждания на "Укроборонпром", подписани от изпълнителния директор Айварас Абромавичус, всички ръководители на структурните отдели на концерна ще участват в срещи с американската делегация. А ръководителите на поделенията за бронирани превозни средства, оръжия и боеприпаси, радари, радиокомуникации и специални инструменти и други трябва да организират посещения в производствени предприятия.

Само за 9 дни американските военни ще обиколят почти всички ключови отбранителни предприятия на страната. Основните теми на дискусиите с директори на компании са "бъдещето на компаниите в контекста на планове за консолидация, промяна във формата на управление, както и планове за преминаване към нови производствени линии, проблеми във веригата на доставки, списък на компаниите, с които компанията си сътрудничи".

От мениджърите е поискано също така "да подготвят цялостен опис на персонал, оборудване, основни активи и дългове".

Украйна обяви готовност да се защитава самостоятелно от Русия

Украйна обяви готовност да се защитава самостоятелно от Русия

"Имаме готов отговор на подобен сценарий"

Експерти коментират пред "Страна", че случващото се е пряко свързано с опит на американците да блокират продажбата на завода в Мотор Сич на китайците. "След като стана известно, че технологията на това предприятие може да отплава към глобалния конкурент на САЩ, американците решиха да предотвратят подобни ситуации в бъдеще".

Американците вече са "инспектирали" киевските заводи "Генератор", автоматика, бронетанкови, изследователски институти "Квант" и "Квант-радиолокация", конструкторско бюро "Луч", Житомирският бронетанков, "Завод 410 гражданска авиация", Жулянски машиностроителен завод "Визар", "Меридиан тях Королева", завод "Артем", "Укроборонсервис", "Импулс" и други.

В бъдещите планове са Лвовският радиоремонтен, бронетанков, авиоремонтен завод , Харковски завод Малишев, бюро за проектиране на инструменти, бронетанкови, механични, машиностроителни заводи ФЕД и други предприятия.

Столтенберг: Украйна сама ще реши за НАТО, никой отвън няма право на вето

Столтенберг: Украйна сама ще реши за НАТО, никой отвън няма право на вето

Сферите на влияние са в миналото…

"Всъщност властите просто пускат украинската отбранителна промишленост на американците", обяснява "Страна", позовавайки се на експерти.

"Службата за сигурност на Украйна трябваше да реагира по-добре на заповедта на Укроборонпром, тъй като засяга защитени съоръжения, посещенията в които са строго регламентирани и държавни тайни. Разгласяването на държавните тайни може да се окачестви като държавна измяна, за което може да бъде заплашен доживотен затвор", обяснява ръководителят на адвокатската кантора "Кравец и партньори" Ростислав Кравец.

Украйна: Русия тренира ракетен удар по Одеса

Украйна: Русия тренира ракетен удар по Одеса

Кремъл трупал кораби и подводници