Американските военни отправиха общо предупреждение към останалите държави, като настояха корабите им да не се доближават на по-малко от 100 метра до военните кораби на САЩ, за да не бъдат те потенциално тълкувани като представляващи заплаха за тях.

В известие до моряците Пентагонът съветва "всички кораби да поддържат безопасно разстояние от най-малко 100 метра от военноморските кораби на САЩ в международни води и проливи".

Иран: САЩ нямат работа на 7000 мили от дома, корабите им могат да бъдат унищожени

Иран: САЩ нямат работа на 7000 мили от дома, корабите им могат да бъдат унищожени

Тръмп да се занимава с пандемията в САЩ, а не да се меси в Залива

"Въоръжените кораби, приближаващи се на по-малко от 100 метра от военноморски кораб на САЩ, могат да бъдат интерпретирани като заплаха и да бъдат обект на законосъобразни отбранителни мерки", се подчертава в съобщението, цитирано от "Ройтерс".

"Ройтерс" отбеляза, че неназован американски официален представител е уточнил, че известието не било промяна в правилата за действие на американските военни.

Това става след инцидент през април, при който президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповеди на американски военни кораби да унищожат ирански кораби, които плават твърде близо до тях.

Тръмп заповяда на ВМС на САЩ да унищожават ирански кораби

Тръмп заповяда на ВМС на САЩ да унищожават ирански кораби

Ако тормозят американски кораби

Миналия месец Тръмп написа в "Туитър", че е "инструктирал ВМС на САЩ да удрят и унищожават всякакви ирански военни кораби, ако те тормозят нашите кораби в морето".

Коментарът последва инцидент в Персийския залив, при който множество патрулни катери на Иранската революционна гвардия пресичаха многократно пътя на няколко американски военни кораба, участващи в учения само на няколко километра от иранските териториални води.

При друг инцидент през 2018 г. китайският разрушител Luyang плаваше на около 45 метра от разрушителя на американския флот USS Decatur, за който Пекин твърди, че е навлязъл в китайски териториални води в Южнокитайско море.

САЩ обвиниха Иран в тормоз на военни кораби в Персийския залив

САЩ обвиниха Иран в тормоз на военни кораби в Персийския залив

Поредно напрежение между двете страни