Руски обстрел в събота уби най-малко петима души при три атаки в южната, югоизточната и източната част на Украйна. Това съобщава "Ройтерс", като цитира регионалните украински губернатори.

В Запорожка област в Югоизточна Украйна губернаторът Иван Федоров съобщава, че руски снаряди са ударили селскостопанско предприятие в град Гуляйполе, убивайки трима души.

"Всички загинали са служители на предприятието, каза Федоров в публикация в приложението за съобщения Telegram. "Ройтерс" обаче не успя да провери подробности за тези последни атаки във войната в Украйна.

Обстрелът уби четвърти човек в южната област Херсон, каза губернаторът Александър Прокудин. "60-годишен мъж, който получи тежки наранявания този следобед, почина в болница", пише Прокудин в Telegram.

В Харковска област Русия е ударила село Писки-Радковски със скоростна реактивна система за залпов огън "Торнадо-С", съобщи областният управител Олег Синегубов в Telegram.

Русия засипа с дронове 12 области на Украйна тази нощ

Русия засипа с дронове 12 области на Украйна тази нощ

Свалени са 72 от общо 76 безпилотници

Тялото на 72-годишна жена е извадено от развалините, а двама цивилни, мъж и жена, са откарани в болница, добави той.

Припомняме, че тази нощ Русия засипа с дронове 12 области на Украйна. Въздушна тревога звучеше от 3.00 до 5.00 часа през нощта в много региони в Украйна. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че части за противовъздушна отбрана са действали в столицата през нощта. Украйна използва и мобилни групи от ловци на дронове, както и електронна война, за да отблъсква честите атаки на руски дронове.

Това накара президента Володимир Зеленски да отправи нов призив за повече противовъздушна отбрана и възможности за нанасяне на удари на далечни разстояния.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 72 от общо 76 дрона "Шахед" над 12 области в централната, южната и източната част на страната.

"Нуждаем се от повече възможности за укрепване на въздушния щит, противовъздушната отбрана и способностите за удари на далечни разстояния, за да продължим да защитаваме живота на нашите хора", настоя Зеленски, който ще пътува до Съединените щати по-късно този месец.

По време на почти 31-месечната война силите на Москва бомбардираха Украйна с хиляди дронове и ракети, убивайки хиляди цивилни, нанасяйки щети на инфраструктурата и енергийния сектор на страната и разрушавайки десетки хиляди жилищни и търговски сгради.

Столтенберг се разкайва, че НАТО не предотвратило войната в Украйна

Столтенберг се разкайва, че НАТО не предотвратило войната в Украйна

Алиансът можел да направи повече за въоръжаването на страната

Москва отрича умишлено да напада цивилни и твърди, че нейните атаки на далечни разстояния имат за цел да намалят способността на Украйна да се сражава.