НАТО можеше да направи повече, за да въоръжи Украйна, така че да се опита да предотврати нахлуването на Русия през 2022 г. Това заяви напускащият поста генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

"Сега ние предоставяме военно оборудване за война, а тогава можеше да осигурим военно оборудване, за да предотвратим войната", изтъкна той.

Столтенберг посочи нежеланието на НАТО да предостави оръжия, които Киев поиска преди инвазията на Москва, поради опасения, че напрежението с Русия ще ескалира.

НАТО ще поеме водеща роля при оръжейните доставки за Украйна

НАТО ще поеме водеща роля при оръжейните доставки за Украйна

Това е ключов елемент

След началото на войната Украйна, която не е членка на НАТО, получи множество оръжейни системи от своите съюзници след първоначално колебание.

Столтенберг - бивш министър-председател на Норвегия, през октомври ще се оттегли от ролята си в НАТО, която заемаше от 2014 г. През юни бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте беше обявен за следващия шеф на Алианса.

Според Столтенберг край на войната в Украйна ще бъде постигнат само на масата за преговори.

"За да се сложи край на тази война, ще трябва отново да има диалог с Русия на определен етап. Но той трябва да се основава на украинската сила", категоричен бе той.

Столтенберг отказа да потвърди, че ще поеме поста от германския дипломат Кристоф Хойсген като председател на Мюнхенската конференция по сигурността след напускането на НАТО. Той отбеляза, че има "много възможности" и ще живее в Осло.

Столтенберг: Пътят към мира е повече оръжия за Украйна

Столтенберг: Пътят към мира е повече оръжия за Украйна

Той предупреди Китай да избере страна