Американският петролен гигант Exxon Mobil обяви, че ще напусне съвместните предприятия с руската петролна компания "Роснефт", като причина за това обяви санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Русия, наложени за първи път още през 2014 г., съобщава "Ройтерс".

Този ход е обръщане на 180 градуса на позицията на Exxon Mobil, които се противопоставиха на санкциите, наложени на Русия заради анексирането на Крим, като твърдяха, че несправедливо наказват американски компании, докато позволяват на чужди конкурентни енергийни компании да работят в страната, която е най-големият производител на петрол и газ в света.

"Ексън" не получи разрешение за сондажи с "Роснефт" в Черно море

"Ексън" не получи разрешение за сондажи с "Роснефт" в Черно море

Санкциите срещу руски компании бяха наложени във връзка с конфликта с Украйна

Досега санкциите ефективно забавиха работата по съвместен проект на Exxon и "Роснефт" по голямо находище в Карско море, което се намира над Северния полярен кръг. "Роснефт", най-голямата руска петролна компания, заяви през миналата година, че планира да възобнови работата по проекта през 2019 г.

Оттеглянето на Exxon не засяга проекта им на остров Сахалин край източните брегове на Русия, уточни говорителят на американската компания.

Представители на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ засега не са коментирали темата. Съвместните предприятия между американската и руската компания бяха договорени, когато настоящият американски държавен секретар Рекс Тилърсън беше изпълнителен директор на Exxon.

Меркел се нахвърли на Шрьодер за влизането му в "Роснефт"

Меркел се нахвърли на Шрьодер за влизането му в "Роснефт"

"Това, което върши г-н Шрьодер, не е нормално"

От Exxon са уточнили, че процесът по оттегляне от съвместните предприятия официално ще започне през тази година. През 2012 г. Exxon и "Роснефт" договориха партньорство, като планираха да инвестират повече от 500 млрд. долара в разработването на петролните находища на Русия в Арктика и Черно море. През 2014 г. бяха подписани още сделки.

По-късно от "Роснефт" коментираха, че Exxon Mobil щяла да понесе сериозни загуби заради решението си.

Говорителят на "Роснефт" Михаил Леонтиев подчерта, че Exxon са били принудени да вземат това предсказуемо решение, но увери, че то няма да засегне съвместното предприятие "Сахалин-1" в Далечния изток на Русия.