Известният холандски криминален репортер Петер Р. де Врийс е починал, след като беше прострелян през миналата седмица, съобщи "Ройтерс", цитирайки холандската медия RTL.

Нападението миналата седмица срещу 64-годишния Де Врийс предизвика възмущение в цяла Европа.

Той беше прострелян поне пет пъти посред бял ден, след като излезе от телевизионно студио близо до центъра на Амстердам преди девет дни.

Простреляха журналист в Амстердам

Простреляха журналист в Амстердам

Става дума за Петер де Врийс

Двама заподозрени бяха арестувани малко след стрелбата и за кратко се появиха в съда миналия петък.

Двамата мъже, идентифицирани от холандските медии като полския гражданин Камил Е. на 35 години и 21-годишния Делано Г. ще останат в ареста още две седмици.

Полицията арестува двамата заподозрени в кола край Хага малко след стрелбата.

Де Врийс беше знаменитост в Холандия както като редовен коментатор в телевизионни предавания за престъпността, така и като криминален репортер експерт с източници както в правоприлагащите органи, така и в подземния свят.

"Петер се бори до края, но не успя да спечели тази битка. Той почина, заобиколен от хората, които го обичаха", каза семейството му в изявление, публикувано от RTL, телевизията, която нае Де Врийс като криминален репортер.

Де Врийс спечели международна награда "Еми" в категорията "Актуални събития" през 2008 г. за работата си по разследването на изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г.

Кралят на Нидерландия: Стрелбата срещу журналиста е атака срещу демокрацията

Кралят на Нидерландия: Стрелбата срещу журналиста е атака срещу демокрацията

Европа осъди нападението: Атака срещу нашите ценности ... атака срещу всички нас