Политиките относно мигрантите на германския канцлер Ангела Меркел станаха причина нейният рейтинг да спадне рязко до 46 процента, най-ниското ниво от август 2011 г., показва ново социологическо проучване, съобщава германската телевизия ARD.

Данните показват, че обществената подкрепа за Меркел е спаднала с 12% от януари насам.

Рекордните 81% от респондентите заявяват, че правителството на Меркел вече не контролира притока от бежанци, след като през 2015 г. 1,1 млн. души влязоха в страната.

Междувременно 63% от анкетираните предпочитат да се сложи горна граница на броя на бежанците, които ще влязат в страната през 2016 г., предложение, което предизвика полемика, когато беше за първи път предложено от баварския Християнсоциален съюз, който е сестринска партия на ръководената от Меркел.

Намаляващата популярност на Меркел също така предизвика промяна на политическия пейзаж в Германия, като нейният Християндемократичен съюз губи 4% от януари, като към момента е подкрепян от 35 процента от германците.

Антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия” е спечелила 3 процента през същия период, което е прави третата най-силна партия в страната с 12 процента от гласовете.

Меркел среща множество критики заради решението си да запази границите на Германия отворени. Все по-голям брой политици – много от тях в собствената ѝ коалиция – настояват за по-строг контрол и ускоряване на депортациите на тези, които не отговарят на условията за предоставяне на убежище.

Въпреки промяната в общественото мнение, по-голямата част от германците продължават да подкрепят предоставянето на политическо убежище на бежанци.

94% от анкетираните се обявяват в полза на приютяването на бежанци, бягащи от война, докато 73% заявяват, че Германия трябва да приветства тези, които са обект на политическо и религиозно преследване в родните си страни.

Междувременно почти три четвърти от анкетираните (71%) настояват мигрантите, бягащи от бедност, а не заради конфликти, да не им бъде предоставяно убежище.