Президентският съветник Михайло Подоляк заяви в събота, че законопроектът за мобилизация в сегашния си вид не отговаря на сегашните реалности, съобщава УНИАН.

Той отговори той на въпрос относно предложенията в текста и дали ще бъде приет в парламента.

Подоляк отбеляза, че войната "изисква правилна мобилизация".

"Защото законът, който се използва днес, не отговаря на сегашните реалности", каза той.

Украйна може да изпраща призовки за мобилизация и онлайн

Украйна може да изпраща призовки за мобилизация и онлайн

Киев обмисля да връща подлежащите мъже и от чужбина

Според него е много добре, че сега има дискусия по този въпрос, защото трябва да се направят правни промени в този закон - чрез съответен законопроект .

"Ще бъде ли в тази форма - не. Разбира се. Ето защо се внася определен законопроект - за обсъждане. След като всичко се вземе предвид, бъдат направени съответните промени, ние ще получим с вас повече или по-малко оптимален законопроект, като се има предвид, че имаме дълга, мащабна, интензивна война. Руската федерация няма да спре дотук, ще натиска, докато не загуби тази война", заяви той.

В едно демократично общество всичко това трябва да се обсъди, каза Подоляк.

"Въпреки факта, че традиционно за Украйна в началото има много омраза, много реклама, много токсичност, много скандали и така нататък, постепенно ще видите, че този законопроект ще бъде обсъден и решен, така че че има съответните правилни нормативни позиции. След това, разбира се, парламентът ще го гласува на първо и второ четене и ще имаме нов закон за мобилизацията", каза той.

Киев пусна предложенията за мобилизация

Киев пусна предложенията за мобилизация

Трябва да бъдат гласувани от парламента

Припомняме, че новите правила за мобилизация веднага породиха и много спекулации - ще бъдат ли връщани насила украински мъже от чужбина, за да се бият на фронта, ще се мобилизират ли задължително и всички жени. 

Законодателните промени определят възрастта за мобилизация, както и списъка със заболявания, които освобождават, възможността да се изпращат призовки и онлайн.