Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че Русия е виновна за всякакви "инциденти с ракети", тъй като води война срещу неговата страна, цитира думите му Ройтерс.

Михайло Подоляк направи своите коментари в писмено изявление, след като президентът на САЩ Джо Байдън коменрира, че ракетата, която уби двама души в Полша, вероятно не е била изстреляна от Русия.

"Според мен е необходимо да се придържаме само към една логика. Войната е започната и се води от Русия. Русия масирано атакува Украйна с крилати ракети. Русия превърна източната част на европейския континент в непредсказуемо бойно поле", каза Подоляк.

"Намерения, средства за изпълнение, рискове, ескалация - за всичко това е виновна само Русия. И не може да има друго обяснение за всякакви инциденти с ракети."

Подоляк каза, че "когато страна-агресор предприеме умишлено масирано ракетно нападение върху цялата територия на голяма държава на европейския континент с нейните остарели съветски оръжия (ракети клас X), трагедията рано или късно се случва и на териториите на други държави. ."

Освен това руските ракети или техни фрагменти са падали повече от веднъж в гранични зони. Не виждам никакъв смисъл да се отклоняваме от тази проста логика - само Русия е виновна за заплахите и ексцесиите в други страни с ракетните си атаки", каза той. казах.

Подоляк написа отделно в "Туитър", че е време Европа да "затвори небето" над Украйна, добавяйки: "Няма нужда да търсите извинения и да отлагате ключови решения".

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

Подобна позиция е изразил и американския президент