Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на Владимир Зеленски, каза пред руската опозиционна медия "Медуза", че Киев не вярва в готовността на Кремъл за реални преговори, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

Малко преди официалното съобщение за изтеглянето на руските военни от Херсон, изданието написа, че Кремъл вижда тази стъпка не само като военна необходимост, но и като покана за преговори. Подоляк обаче нарече евентуални преговори до пълното изтегляне на войските от цялата територия на Украйна "фиктивни".

"Опитът да се изтъргуват фиктивни преговори, а в действителност да се фиксират ултимативни искания, е или начин да се "фиксират" поне някои териториални придобивки за Русия, или начин да се получи оперативна пауза за няколко месеца, за да се прегрупират и обучат мобилизираните и продължават да атакуват нашите територии, или да забавят неизбежното поражение във войната, опитвайки се да продължат да изнудват за това или онова", каза Подоляк пред "Медуза".

"Защо трябва да влезем в тази игра сега? Украйна продължава контранастъплението, има тактическа и стратегическа инициатива и стъпка по стъпка освобождава своите територии. Като предлагате преговори и примирие, Вие ни предлагате да спрем? Това би било твърде голям подарък за страната окупатор!" - каза Подоляк. Според него преговорите са възможни само когато Русия напусне окупираните украински територии.

Той препотвърди позицията на украинския президент Володимир Зеленски, който по-рано заяви, че преговорите са възможни, ако бъде възстановена териториалната цялост на Украйна и Русия компенсира щетите, нанесени в резултат на руската агресия.

Зеленски е готов да преговаря с Русия, но по украински условия

Зеленски е готов да преговаря с Русия, но по украински условия

Твърдата позиция на Киев играела в полза на Русия