Украинското командване разработва маршрути за евакуация на жителите на Крим - в случай че искат "да напуснат полуострова по време на активна деокупация". Това написа в "Туитър" Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Ясно е, че за Украйна животът на гражданите е безусловен приоритет", написа той, като помоли кримчаните "да стоят далеч от военни съоръжения и да проверяват укритията".

Какво точно е имал предвид Подоляк под "активна деокупация" не се уточнява, но най-вероятно става дума за предстоящото контранастъпление на украинските войски в южната част на страната което може да има за крайна цел връщане на анексираната Автономна република Крим от Москва през 2014 г., под контрола на Киев.

На 29 август украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "тази война, започнала с окупацията на нашия Крим от Русия, с опит за превземане на Донбас, трябва да приключи именно там - в освободения Крим, в освободените градове на Донбас, с достигането на нашите войски до държавната граница на Украйна. Винаги сме имали предвид тази цел. Ние не забравяме за това."

На 23 август в рамките на онлайн-конференцията на инициативата "Кримска платформа" украинският президент Володимир Зеленски се зарече да възстанови украинското управление над анексирания от Русия Крим, ход, който според него ще помогне за възстановяването на "световния ред и закон".

Как Русия окупира Крим?

През февруари и март 2014 г. Русия нахлу и впоследствие анексира Кримския полуостров от Украйна. Това събитие се случи след Майдана в Киев и е първият етап от по-мащабната Руско-украинска война.

Събитията в Киев, които свалиха украинския президент Виктор Янукович, предизвикаха демонстрации срещу новото украинско правителство. На 27 февруари руски военни без отличителни знаци превзеха стратегически обекти в Крим. Това доведе до установяването на проруското правителство на Аксьонов в Крим и обявяването на независимостта на Крим на 16 март 2014 г. след непризнат от световната общност референдум. Русия официално включи в състава си Крим на 18 март 2014 г.

Украйна и много други страни осъдиха анексирането и го смятат за нарушение на международното право. Анексирането доведе до това, че другите членове на тогавашната Г-8 отстраниха Русия от групата и наложиха санкции. Общото събрание на ООН също отхвърли референдума и анексирането, като прие резолюция, потвърждаваща "териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници".

Отново взривове в Крим

Отново взривове в Крим

Сработила е руската ПВО