Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е пропуснал да съобщи на компетентните органи за над 100 подаръка, получени от него по времето, когато е заемал президентския пост. Става дума за подаръци, получени от висши чуждестранни представители и оценявани на общо над 250 000 долара, предаде ДПА.

Сред подаръците: комплект от книги, подарени му от китайския президент Си Цзинпин, стикове за голф, получени от бившия премиер на Япония Шиндзо Абе, картина на Тръмп, подарена му от президента на Салвадор Наиб Букеле, копринен килим от узбекистанския президент Шавкат Мирзийоев на стойност 12 000 долара и кинжал с дръжка от слонова кост на стойност 35 000 долара, получена от управника на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани.

За някои от подаръците Тръмп не само, че не е съобщил на компетентните органи, но към момента не се знае къде са тези предмети.

Доналд Тръмп плаши, че ще го арестуват до дни

Доналд Тръмп плаши, че ще го арестуват до дни

Предупреждава, че ще бъде арестуван във вторник следващата седмица

В доклад, съдържащ 15 страници, на демократите от комисията по надзор в Камарата на представителите на Конгреса, се констатира, че вероятно не са декларирани и подаръци, получени от други членове на семейство Тръмп, в това число съпругата на Тръмп - Мелания, дъщеря му - Иванка, и зет му - Джаред Къшнър. Къшнър например е получил сабя от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, а Иванка Тръмп е получила плюшено мече на стойност 1200 долара от бившия австрийския канцлер Себастиан Курц.

В доклада се казва, че тези разкрития повдигат въпроси дали подаръците може да са били използвани от чужди правителства, за да се повлияе на американската политика по време на управлението на Тръмп.

Вчера Доналд Тръмп съобщи, че може да бъде арестуван в следващите дни, като обвърза ареста си с разследването срещу семейната група "Тръмп органайзейшън", което започна, след като един от бившите адвокати на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, даде показания пред Конгреса. Той твърди, че са правени фалшиви оценки - завишени или занижени, на активи на групата. Целта е била получаване на заеми, данъчни облекчения или по-добри застрахователни обезщетения.

Тръмп е готов да започне война, за да спечели изборите, вярва бившият му адвокат

Тръмп е готов да започне война, за да спечели изборите, вярва бившият му адвокат

Майкъл Коен за Тръмп: Измамник, лъжец, грубиян, расист и хищник