Големият европейски политик, ексканцлерът на Германия Хелмут Кол беше погребан тази вечер на гробището в западния германски град Шпайер.

По-рано в сградата на Европейския парламент в Страсбург се състоя прощална церемония, на която държавници от цял свят се простиха с обединителя на Европа, напомня Дойче веле.

Това е първата официална общоевропейска церемония в историята на ЕС, при която общността се прощава с политик.

Думи на почит към Кол произнесоха федералният канцлер на Германия Ангела Меркел, председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Франция Еманюел Макрон, експрезидентът на САЩ Бил Клинтън, руският премиер Дмитрий Медведев.

След прощалната церемония в Страсбург тленните останки на Хелмут Кол бяха пренесени с хеликоптер в Германия.

И отново Хелмут Кол пише история

И отново Хелмут Кол пише история

ЕС се прости с бившия канцлер...

Траурната процесия премина по улиците на родния му град Лудвигсхафен. Хиляди хора се събраха по пътя й, за да отдадат почит към него.

След това ковчегът беше пренесен на кораб, който го премина по река Рейн до катедралата в град Шпайер, където по-рано през деня беше отслужена панихида.

Вечерта на площада пред храма имаше прощална церемония с воински почести към обединителя на Германия и Европа.

Самото погребение беше в тесен кръг, с близките и роднините на канцлера.

В изпълнение на последната му воля, той ще почива в Шпайер, а не в Лудвигсхафен, където са погребани другите членове на семейството му.

Кол оглавяваше правителството на Германия от 1982 до 1998 г. Именно по време на неговото управление беше разрушена Берлинската стена и Германия беше обединена.

Той почина на 16 юни, на 87-годишна възраст, в дома си в Лудвигсхафен.