С първата в историята на Европа подобна церемония ЕС се прости с ексканцлера Хелмут Кол. Поклонението бележи исторически момент - на демонстрация на самоувереност, воля и сила, пише Инес Пол в коментар за Дойче веле.

През целия си живот Хелмут Кол имаше невероятен усет за точния момент. Неговият инстинкт и безкомпромисност сложиха край на разделението на Германия и проправиха пътя към ЕС - такъв, какъвто го познаваме днес. Той винаги улавяше историческия момент, хващаше се за него и преследваше целите си неотклонно. Без да се интересува от цената, дори и в личната си сфера.

По пътя си Хелмут Кол успя да си спечели и неприятели. Но с качествата, които той притежаваше, бившият канцлер на Германия изгради фундамента на общия дом Европа, който днес не е в най-доброто си състояние. С новопокълналия национализъм някои страни-членки поставят под въпрос смисъла на ЕС. Британците вече решиха да го напуснат, а САЩ на президента Доналд Тръмп са всичко останало, само не и надежден съюзник.

Европейският флаг като символ

Именно в тези времена на нова несигурност се проведе и траурната церемония за Хелмут Кол. Държавни и правителствени ръководители от цял свят пристигнаха в пленарната зала на Европарламента в Страсбург, за да кажат последно сбогом на един от основателите на ЕС. На траурната церемония присъстваха представители на испанското кралско семейство, дългогодишни съмишленици от Изток, Запад, Север и Юг. В центъра на пленарната зала бе поставен ковчегът, покрит по изричното желание на Кол с европейския, а не с германския национален флаг.

Думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер бяха трогателни. Доналд Туск и някои други отдадоха дължимото на заслугите на Кол по-скоро технократски. Накрая федералната канцлерка Ангела Меркел благодари в прочувствена реч на Хелмут Кол за това, че днес има възможност да живее в една свободна Европа.

Бил Клинтън назова най-важното

Бившият американски президент Бил Клинтън беше този, който всъщност обобщи случващото се днес. А именно, че Хелмут Кол още веднъж пише история. Сега и точно в този момент. В тази толкова опасна фаза за неговото творение - Обединена Европа.

Бил Клинтън говори за преходността на живота, за завещанието на Кол и за отговорността. За това, че около ковчега с тялото на Кол изведнъж духът на ЕС отново оживява, и че европейците трябва да изграждат съвместното си бъдеще в условията на взаимно уважение така, че никога повече да няма войни на европейска земя.

Британската правителствена ръководителка Тереза Мей, която води преговорите за Брекзит, изведнъж загуби своята заплашителност и се превърна в екзотична фигура, на която мястото ѝ просто не е тук.

А Хелмут Кол е по-жив от всякога. Прощаването с него се превърна в израз на самоувереност, воля и сила. Сила, от която Европа се нуждае. Един исторически момент, който би допаднал и на Хелмут Кол.

Погребаха Хелмут Кол с воински почести в Шпайер

Погребаха Хелмут Кол с воински почести в Шпайер

Тленните му останки пристигнаха с кораб по Рейн...