Турската полиция стартира едновременни акции в 44 компании в Истанбул. Тя има заповеди за задържане на 120 мениджъри на компании като част от разследването на опита на военен преврат от миналия месец. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от държавната Анадолска агенция.  

Агенцията информира, че компаниите са обвинени в оказване на финансова подкрепа на движението на Фетхлуллах Гюлен, който е обвинен, че е ръководил опита за преврат на 15 юли. Той отрича всякакво участие.

Полицията е започнала претърсвания в истанбулските квартали „Юскюдар” и „Юмрание”, включително в сгради, принадлежащи на неназован холдинг.

От опита за преврат досега повече от 35 000 души са били задържани. 17 000 от тях са оставени в ареста. Десетки хиляди са отстранени от работа при чистка в турската армия, системите за право и ред, образование и правосъдие.

Вчера полицията задържа най-малко 136 служители при акции в три съдилища, включително най-големия турски съд в европейската част на града.

Като част от разследването на опита за преврат, в сряда полицията претърси офиси в основния съд в азиатската част на Истанбул. Униформените нахлуха в комплекса със заповеди за арест на 83 съдии.