Турската полиция е използвала сълзотворен газ и пластмасови патрони да разгони прокюрдски активисти, провеждащи протест във връзка с отбелязването на една година от най-тежкото нападение в нейната модерна история в столицата Анкара, съобщава "Франс прес".

103-ма души бяха убити на 10 октомври 2015 г., когато атентатори самоубийци, за които се твърди, че са били свързани с ДАЕШ ("Ислямска държава"), се самовзривиха насред тълпа прокюрдски мирни активисти, планиращи да проведат демонстрация пред централната жп гара в Анкара.

Близо 500 души бяха ранени тогава, като на някои от тях лечението все още не е приключило.

Тълпа от повече от 150 души е скандирала "държава, изцапана с кръв", докато кордон от полицаи и водни оръдия не са им позволили да стигнат до мястото на нападението, за да отбележат годишнината.

Стотици хора, носещи плакати и знамена на различни сдружения също са били спрени от група от най-малко 20 полицаи, носещи щитове за борба с безредиците.

След това полицията е използвала сълзотворен газ и пластмасови куршуми срещу групата, като някои от тях са хвърляли бутилки и камъни. Някои са били ударени с полицейски палки докато са се разпръсвали, покривайки лицето си, за да ограничат последиците от сълзотворния газ.

Но демонстранти уточниха, че на роднини на жертвите, включително родители и деца, им е било разрешено да засвидетелстват уважението си на мястото на нападението преди започването на церемонията.

Когато дошъл момента за едноминутно мълчание в момента на нападението в 10:04 часа, тълпата е избухнала в аплодисменти, заричайки се кървавата атака никога да не бъде забравена.

Налице е значително недоволство сред роднините на убитите заради бавността на разследването, като досега никой не е бил изправен пред съд заради нападението.

Атаката беше извършена в момент на значително социално напрежение в Турция, тъй като правителството провеждаше репресии срещу незаконната Кюрдска работническа партия и нейните привърженици.