Френски съд постанови, че полицията в Париж вече не може да използва дронове за проследяване на хора, които не спазват правилата за социално дистанциране.

Решението е победа за две правозащитни организации, които твърдят, че използването на дронове за извършване на наблюдение на населението е било заплаха за неприкосновеността на личния живот.

Патрик Спиноси, адвокат на Лигата за правата на човека във Франция, заяви, че няма причина решението да не може да бъде "приложено за цяла Франция".

"Той е приложим от днес и затова отсега нататък не могат да се използват дронове. Това е голяма победа", каза Спиноси пред "Франс прес".

Според доклад Сената (горната камара на френския парламент), френската полиция е извършила 251 полета с дронове за наблюдение между 24 март и 24 април по време на строгата блокада.

Вътрешното министерство и полицията настояваха, че не се опитват да идентифицират никого, а да следят за незаконни събирания, за да знаят къде да изпратят полицаи, които да ги разгонят.

Държавният съвет заяви, че камерите в дроновете могат да идентифицират отделни хора и "има рискове, които могат да бъдат използвани в нарушение на правилата за защита на личните данни".

Съдът постанови, че в бъдеще правителството и полицията ще се нуждаят от специално постановление, определящо условията за използване на дронове и също така да получават одобрението на националния орган за защита на личните данни CNIL.

Ако властите искат да продължат да използват дронове, им е наредено да ги приспособят към технология, която ще попречи на камерите да идентифицират тези, които са заснети.

Френските власти често използват дронове в нормални времена, за да следят демонстрации. По време на блокадата дронове са били използвани във френската столица и другаде, по-специално във Френската Ривиера, за да изпращат съобщения, предупреждаващи хората, че нарушават правилата по време на осемседмичната блокада, която приключи на 11 май.