Бившият командир на руската частна армия "Вагнер", който наскоро избяга в Норвегия, е бил задържан от полицията, съобщава "Ройтерс".

"Той е задържан и обмисляме дали да поискаме съдебно решение за интерниране", заяви полицейският адвокат Лине Исаксе. Тя обаче отказа да даде повече подробности по случая.

Андрей Медведев, който избяга, прекосявайки руско-норвежката граница в Арктика, заяви, че се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийството и малтретирането на руски затворници, докарани на фронтовата линия в Украйна.

Новината беше съобщена първо от обществената телевизия NRK.

Бивш командир във "Вагнер" е избягал в Норвегия

Бивш командир във "Вагнер" е избягал в Норвегия

Подал е молба за политическо убежище и е готов да свидетелства, пише Gulagu.net

По-късно през деня адвокатът на Андрей Медведев, Брунйолф Риснес отхвърли възможността той да бъде депортиран в Русия.

От влизането му в страната, задържането му на 15 януари той е бил в център за задържане, а вчера бил изведен от там с белезници. Норвежката полиция съобщава, че руснакът е задържан и в момента се решава дали има основания да се поиска от съда да го задържи в Норвегия.

Съобщава се, че Медведев е дал показания пред норвежката полиция за жестокостите, които според него се извършват в Украйна от бившите му наемници от "Вагнер", много от които са излежали присъди за тежки престъпления.

Знае се, че Медведев е сирак, отбил е задължителната си служба в руската армия, а след това е попаднал в затвора. Той се присъединява към ЧВК "Вагнер" през юли миналата година, подписвайки договор за четири месеца, който според него след това е бил подновяван многократно без негово съгласие.

В няколко интервюта за опозиционни руски медии Медведев твърди, че може да свидетелства за поне десет случая, в които частите "Вагнер" са екзекутирали руски военни, които са отказали да се бият или дезертьори, както и украински военнопленници, което е военно престъпление според международното право. Медведев съобщи също, че групата "Вагнер" е погребвала паднали бойци и ги е обявявала за изчезнали, за да избегне изплащането на обезщетения на семействата им.