Полша твърди, че е поискала американски ядрени оръжия да бъдат базирани на нейна територия, на фона на нарастващите опасения, че Владимир Путин може да прибегне до използване на ядрени оръжия в Украйна, за да предотврати разгрома на своята армия, пише британският вестник "Гардиън"

Искането на полския президент Анджей Дуда се възприема като символично, тъй като преместването на ядрени бойни глави по-близо до Русия би ги направило по-уязвими и по-малко полезни от военна гледна точка, според експерти. Освен това Белият дом заяви, че не е получил такова искане.

"Не сме запознати с повдигането на този въпрос и ще ви насочим към правителството на Полша", каза американски служител.

Съобщението на Дуда идва на фона на засилената напоследък ядрена реторика, докато САЩ и техните съюзници се стремят да възпрат Путин от използване на ядрени оръжия в Украйна, като същевременно подготвят потенциални действия, ако възпирането се провали, така, че те да имат максимален наказателен ефект, като същевременно се ограничи риска от ескалация до тотална ядрена война.

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Пригожин подкрепя Кадиров в атаките му срещу военните

Предишни военни учения, провеждани от администрациите на САЩ, показаха, че това е тънка и неясна линия, като се има предвид несигурността относно състоянието на психиката на Путин и последните много погрешни изчисления по отношение на Украйна.

Думите на Дуда относно базирането на ядрени оръжия последваха промени в конституцията на съседна Беларус, които биха позволили руските ядрени оръжия да бъдат базирани на нейна територия.

Полският президент каза, че има "потенциална възможност" Полша да участва в "споделяне на ядрени средства", чрез което пилоти от приемащата страна се обучават да летят в мисии, носещи американски ядрени бомби, които се съхраняват на тяхна територия.

"Разговаряхме с американските лидери дали Съединените щати обмислят подобна възможност. Въпросът е отворен", каза Дуда пред Gazeta Polska.

Разполагането на американски ядрени оръжия в Полша може да бъде нарушение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) и Основополагащия акт НАТО-Русия през 1997 г., след края на Студената война, в която НАТО заяви, че няма планове за разполагане на ядрени оръжия територията на новите членове. Междувременно Русия е нарушила собствените си ангажименти по тези документи според изданието.

Федерацията на американските учени (FAS) изчислява, че САЩ имат 100 ядрени оръжия, останали в Европа след Студената война, базирани в Нидерландия, Белгия, Германия, Италия и Турция.

Всички те са бомби модел B61, които се смятат за военно остарели и не биха имали приложение в случай на война с Русия. Експертите по контрол на оръжията отдавна призовават те да бъдат премахнати от Европа.

Бивш шеф на ЦРУ: САЩ ще унищожат Русия, ако Путин използва ядрено оръжие

Бивш шеф на ЦРУ: САЩ ще унищожат Русия, ако Путин използва ядрено оръжие

Мрачен сценарий