Външният министър на Полша обвини Русия, че се опитва да промени политическия ред в Европа чрез дестабилизиране на Източна Европа, разбиване на трансатлантическото единство и задълбочаване на разделенията между европейските съюзници, съобщава "Асошиейтед прес".

Яцек Чапутович определи руското активизиране днес като опит за възстановяване на влиянието върху Източна Европа, което Москва загуби след рухването на подкрепяните от СССР комунистически режими през 1989 година.

Полша иска да гони руски дипломати от солидарност с Великобритания

Полша иска да гони руски дипломати от солидарност с Великобритания

По повод отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал

"Русия се стреми да ревизира политическия ред в Европа, който се появи след 1989 г. и донесе на Полша възстановяването на нейната независимост", изтъкна Чапутович в реч в парламента, в която той очерта външнополитическите си приоритети за годината.

Той обвини Русия, че се стреми да разпали политически разделения в рамките на европейските държави и помежду им, "разбиването на трансатлантическото единство и задълбочаване на разделенията в рамките на Европейския съюз".

Полша призна за напрежение в отношенията със САЩ

Полша призна за напрежение в отношенията със САЩ

Но отрича, че американците им налагат санкции

Тези задълбочавания на разделенията в рамките на ЕС включват решението на Великобритания да излезе от Общността, както и собственият спор на Полша с институциите на ЕС в Брюксел и други държави от ЕС, които избухнаха след избирането през 2015 г. на националистическата управляваща партия "Право и справедливост".

Чапутович обаче подчерта, че въпреки някои критики към Брюксел, неговото правителство се стреми към силен ЕС. Той определи членството на Полша в ЕС като фактор, който засилва позицията на Полша на международната сцена и посочи, че то носи множество политически и икономически ползи за страната.

Полша няма да се откаже от искането си да получи репарации за ВСВ

Полша няма да се откаже от искането си да получи репарации за ВСВ

Ще разгледаме юридически, политически и финансови начини

Той също така заяви, че тази година Полша ще се стреми да получи обезщетение от Германия за загубите, претърпени през Втората световна война, когато Полша беше нападната и окупирана от нацистка Германия. Това е въпрос, който лидерите на управляващата партия започнаха да повдигат през миналото лято.