Полският външен министър призна за съществуването на документ в подчиненото му ведомство, който разкрива напрежение в отношенията между Полша и САЩ, но отрече твърденията в полски медии, че Вашингтон налага санкции на страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Напрежението е възникнало заради новия полски закон, който криминализира приписването на Полша на престъпленията на нацистка Германия спрямо евреите през Втората световна война. САЩ се опасяват, че това нарушава свободата на словото.

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Матеуш Моравиецки обяви, че сред извършителите на Холокоста има и евреи

Според полски медии Варшава през февруари е била уведомена от американските власти, че полският президент и премиер не трябва да очакват срещи с президента или вицепрезидента на САЩ, докато този проблем не бъде решен.

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович потвърди новината, но според него посланието на САЩ е било в смисъл, че ще е добре срещите на високо равнище да се състоят в обстановка, в която тези проблеми са решени.

Франция настоя Полша да не пренаписва историята

Франция настоя Полша да не пренаписва историята

Надява се полският народ да избере нови управляващи

Той подчерта, че не са били споменати санкции и отрече позицията на САЩ да означава, че дипломатическите отношения са замразени, както твърдят някои медии.

Миналия месец полският президент подписа закона, но го изпрати в Конституционния съд за становище.