Конституционният съд на Полша постанови, че част от Европейската конвенция за правата на човека е несъвместима с полската конституция в оспорване на решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), предаде "Франс прес".

"Конституционният съд отхвърля решението на ЕСПЧ, нарушаващо нашата система", написа в "Туитър" полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета, визирайки решение по-рано тази година относно спорните съдебни реформи в Полша.

Правомощията на министъра на правосъдието на Полша са несъвместими с правото на ЕС

Правомощията на министъра на правосъдието на Полша са несъвместими с правото на ЕС

Това постанови Съдът на Европейския съюз

Припомняме, че полският конституционен съд постанови миналия месец също така, че някои закони на Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на Полша.

Конституционният съд определи, че някои разпоредби от договорите на ЕС и някои съдебни решения на ЕС противоречат на основния закон на Полша.

По-късно през октомври пък Съдът на Европейския съюз постанови Полша да плаща 1 млн. евро на ден на Европейската комисия за това, че не се съобрази с решенията на ЕС, изискващи промени в някои от нейните съдебни реформи.

В средата на юли висшия съд на ЕС установи, че новата дисциплинарна камара на полския върховен съд не гарантира безпристрастност и независимост и следователно нарушава правото на ЕС.

Създадена през 2018 г., камарата може да освободи всеки съдия или прокурор, което кара някои да се страхуват, че може да се използва за порицание на съдии за непокорни решения, възпрепятствайки тяхната независимост.

Заради всичко това полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз, че отправя искания към Варшава с "опрян пистолет в главата ни".

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Съдът на ЕС напълно пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд