Лидерът на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" и вицепремиер по въпросите на сигурността Ярослав Качински обвини Европейския съюз в злоупотреба с власт и измама.

"Имаме работа със злоупотреба с власт, ... с измама от страна на органите на ЕС," казва Качински в интервю за националното радио, цитиран от "Новости".

Днес Съдът на ЕС отхвърли исканията на Унгария и Полша, с които се обжалваше решението да се налагат глоби заради нарушаване на законодателството на съюза, което засяга общите принципи. Двете държави възразиха срещу този механизъм, приет декември 2020 г., който свързва отпусканите средства от общия бюджет на ЕС със зачитането на върховенството на закона от страна на получателите от ЕС.

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Ценностите на Съюза се отстояват и след приемането в Общността

Въпреки това Качински подчертава, че тази ситуация не е основание за излизане на Полша от Европейския съюз. Политикът отбелязва, че участието на Варшава в общоевропейския дневен ред "е много необходимо... за бъдещето на Полша и за бъдещето на Европа".

Още по-крайна позиция изказва министърът на правосъдието Збигнев Зебро, който даде и специална пресконференция днес след излизането на решението на Съда на ЕС. Той го определя като стъпка за излизане на Общността от пространството на свобода в пространството на насилието.

"Това е исторически момент на преход към пространство, където се отнема свободата на страните членки и се ограничава техния суверенитет."