Полша ще направи всичко възможно, за да разреши проблема с отнетата по време на Втората световна война и след това национализирана еврейска собственост, предаде Би Би Си.

Обещанието беше дадено от премиера Ярослав Качински по време на среща с еврейски представители, настояли за компенсации или реституция на отнетата им собственост през 40-те години.

Законът за реституцията беше отхвърлен от бившия полски президент Александър Квашневски, който сметна, че неговото изпълнение ще струва прекалено много на държавата.

Близо 18 години след падането на комунизма нито едно полско правителство не е в състояние да разреши проблема, коментира Би Би

Си. Една от причините за това е липсата на 20 млрд. долара в бюджета за удовлетворяване на претенциите. Проблемът е труден за решаване, защото част от

отнетата еврейска собственост след падането на комунизма е приватизирана и след това препродадена.

Представители на еврейската диаспора са настояли да бъдат върнати не само обществени сгради като синагоги, но и частната собственост, която те я оценяват на 23 млрд. долара. Само 17 % вече се върнати на законните им собственици и техните наследници.