Полските фермери спряха да блокират движението на камиони пред ГКПП Долгобичев-Угринов, съобщи в телеграм Държавната гранична служба на Украйна, цитирана от руската служба на BBC.

Регистрирането и пропускането на товарни автомобили в двете посоки се извършва в обичайния режим.

Според граничарите в момента пред този пункт има 100 камиона, които чакат да напуснат Украйна.

Полският президент Анджей Дуда в неделя в интервю за литовското издание LRT заяви, че проблемът с полските фермери, блокиращи трафика на полско-украинската граница, е много сериозен и не може да бъде решен бързо.

"Бих искал да подчертая, че Брюксел взе решението да премахне ограниченията за внос на храни от Украйна в ЕС. За съжаление, това има последствия извън Украйна, включително в Полша. Ние сме предимно селскостопанска страна и внезапно пазарът ни е наводнен с огромно количество селскостопански продукти от Украйна, която, както знаем, е световна сила, що се отнася до този вид производство", каза той.

Проблемите с трафика на полско-украинската граница продължават от месеци.

Полша и Украйна не се разбраха за зърното
Обновена

Полша и Украйна не се разбраха за зърното

Украинският земеделски министър Микола Солски каза, че дискусиите с Полша са били "сложни, но откровени"

През ноември и януари границата беше блокирана от полски транспортни компании, които поискаха въвеждането на квота за броя на камионите от Украйна, влизащи в ЕС.

През февруари полските фермери вече блокираха движението на камиони на шест от деветте контролно-пропускателни пункта, предотвратявайки преминаването не само на товарен, но и на пътнически транспорт: автобуси и влакове.

Няколко дни след началото на блокадата протестиращите изсипаха украинско зърно от няколко камиона директно на земята. Това доведе до остра реакция от Украйна, за която износът на зърно е един от малкото печеливши източници на крехката военновременна икономика.

Европейският парламент и Съветът на ЕС се споразумяха за защита на фермерите

Европейският парламент и Съветът на ЕС се споразумяха за защита на фермерите

Удължиха временните търговски мерки спрямо Украйна