Полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка на фона на нарастващия гняв сред фермерите относно въздействието на украинския внос на зърно върху цените в страната, съобщава "Ройтерс".

Ковалчик заяви, че е решил да се оттегли от поста поради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос на зърно от Украйна до юни 2024 г.

Полските фермери настояха за връщането на митата.

"Тъй като е ясно, че на този етап това искане няма да бъде изпълнено от ЕК, реших да подам оставка от поста министър на земеделието", обясни Ковачик.

Струпаното украинско жито в Източна Европа предизвиква недоволство у местните фермери

Струпаното украинско жито в Източна Европа предизвиква недоволство у местните фермери

Те са очаквали повишение на цените заради войната

Логистичните затруднения означават, че големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в Европейския съюз, са се озовали в централноевропейските държави, което е оказало негативно въздействие върху цените и продажбите на местните фермери и е причинило главоболие за управляващите в Полша националисти от партията "Право и справедливост" (PiS) в изборна година за страната.

Припомняме, миналата седмица българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС, сред които и Полша, се обърнаха към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с искане да се предприемат действия срещу вноса на украински селскостопански продукти.

Те заявиха, че може да се наложи митата да бъдат въведени отново, ако притокът на зърно и други продукти от Украйна не може да бъде спрян по друг начин.

И Полша иска от ЕК решение за украинското зърно

И Полша иска от ЕК решение за украинското зърно

Полша е готова да подкрепи транспорта до Африка