Ново проучване в Полша показва, че две трети от местните евреи, които са се укривали в страната от нацистите, са загубили живота си заради действията на своите нееврейски съседи.

Данните идват от работата на историци от Центъра за изследване на Холокоста срещу евреите във Варшава през последните пет години, които са публикували труд в размер на 1600 страници. Изследването обхваща девет от 13-те региона на Полша, уточняват полските медии.

Анджей Дуда подписа спорния закон за Холокоста

Анджей Дуда подписа спорния закон за Холокоста

Новите мерки обтегнаха отношенията между Полша и Израел

Публикуването на проучването идва в контекста на поляризиращ дебат в Полша заради закона, който забранява говоренето за съучастие на Полша в Холокоста, като според историците поляците са отговорни за стотици хиляди загинали евреи - цифра, която е значително по-висока от досегашните оценки.

В изследването се проследява съдбата на повече от 1 млн. евреи, които са излезли в нелегалност, за да не бъдат изтребени в Операция "Райнхард" - кампания на нацистка Германия за изтребването на 3,3 млн. евреи в окупирана Полша.

Според предишни твърдения на полския главен равин Михаел Шудрич, не повече от 2 500 евреи са загинали заради поляците по време Холокоста или непосредствено след него. Ефраим Зуроф, който е директор за Източна Европа на Симон Визентал, оспори оценката на Шудрич, като смята, че става въпрос за "много хиляди" хора, включително в най-малко 15 града в Източна Полша, където не-евреи избиват своите еврейски съседи.

С новото законодателство се борим срещу отричането на Холокоста, уверява Варшава

С новото законодателство се борим срещу отричането на Холокоста, уверява Варшава

"Основната цел" на законодателство е "защита на историческата истина"

Ала ако новото изследване в Полша е вярно, тогава тези оценки са много малка част от общия брой еврейски жертви от над половин милион души, които са загинали в резултат на действията на нееврейски поляци.

Въпросът за полското съучастничество в Холокоста е много спорен в Полша, където нацистите са избили три милиона не-евреи в допълнение към около 4 млн. евреи. През януари дяснопопулисткото правителство прие закон, който криминализира обвиненията срещу Полша за престъпления на нацистите. Протести от страна Израел, САЩ и еврейски организации заради този закон предизвикаха вълна от антисемитска омраза в безпрецедентен мащаб след падането на комунистическия режим в Полша през 1989 г.

Особено опасни за евреите в нелегалност са били малките полски градове, уточняват историците. Те са ги нарекли "капани на смъртта".

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

В Израел призовават за реакция