Китай трябва да скъса връзките си с правителството на Мадуро във Венецуела, заяви председателят на Комисията за външна политика в парламента на страната, цитиран от японската медия "Никеи".

Китай е най-големият инвеститор на Венецуела. Според базата данни за финансите Китай-Латинска Америка, Китай е инвестирал повече от 67,2 млрд. долара във Венецуела от 2007 до 2018 г.

Само през 2018 г. Китайската банка за развитие инвестира 5 млрд. долара в развитието на петролния сектор на страната.

Франсиско Сукре коментира, че той и неговият екип са осъществили неформални контакти с китайското правителство. "Отговорът, който получихме: Те са уморени от Мадуро и се тревожат за възстановяването на парите".

Болтън намери връзка между Иран и Венецуела - големи запаси венецуелски уран

Болтън намери връзка между Иран и Венецуела - големи запаси венецуелски уран

Русия и Китай се възползват от кризата, а САЩ се защитава и от техни кибератаки

Сукре цитира опозиционния лидер Хуан Гуайдо: "Китай трябва да обърне гръб на диктатурата", като се има предвид сериозните инвестиции на Пекин в страната. "Единственият начин да се възстанови сумата е с политическа промяна във Венецуела. В противен случай "те никога няма да бъдат изплатени", допълва Сукре.

Сукре, известен като близък помощник на Гуайдо коментира: "Мадуро трябва да си отиде." След като Мадуро напусне страната, Сукре допълва, че Венецуела ще има "преходно правителство и свободни и честни избори и Китай трябва да бъде с новото правителство на Венецуела, демократичното правителство".

Сукре допълва, че Китай ще продължи да бъде партньор в развитието на Венецуела, подчертавайки, че петролният сектор на страната ще се нуждае от инвестиции в размер на 350 млрд. долара през следващата година за увеличаване на производството.

Венецуела е в тежка икономическа криза, опустошена от хиперинфлация и липса на основни доставки. САЩ, Канада, Европейският съюз, Япония, Австралия и други правителства признават Гуайдо за временен президент и докато САЩ затягат санкциите срещу венецуелските държавни петролни компании, Китай и Русия подкрепят Мадуро.

Социализмът на Чавес и Мадуро затворил 10 200 компании във Венецуела

Социализмът на Чавес и Мадуро затворил 10 200 компании във Венецуела

В момента в страната действат 2 500 компании