Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е присъствал на телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и президента на Украйна Владимир Зеленски, довел до разследване срещу Тръмп. Това съобщава АП, позовавайки се на двама американски служители, пожелали анонимност.

Това е първото потвърждение, че правителствен служител е чул разговора на двамата държавни глави, в който Тръмп е упражнил натиск върху Зеленски да разследва участието на сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър Байдън, в управителния съвет на украинска газова компания.

След като стана ясно, че Помпео също е присъствал на разговора, броят на осведомените от първа ръка за случилото се нараства, отбелязва агенцията.

От Държавния департамент на САЩ не са коментирали информацията.

Конгресът задължи Майк Помпео да предаде документите за контактите с Украйна

Конгресът задължи Майк Помпео да предаде документите за контактите с Украйна

Три комисии ще разпитат служители на Държавния департамент…

Припомняме, миналата седмица американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма"

В разговора си със Зеленски Тръмп повтаря 8 пъти желанието си Украйна да разследва сина на Байдън.

Зеленски: Малко вероятно е Украйна да публикува стенограмата от разговора с Тръмп

Зеленски: Малко вероятно е Украйна да публикува стенограмата от разговора с Тръмп

Украйна била независима и не можели да им заповядват