До края на септември президентът на Украйна Петро Порошенко ще изпрати на Москва официално уведомление за прекратяване на договора за дружба и сътрудничество между двете страни, предаде агенция "Униан".

Формалната процедура е за отказ от продължаване на договора, а не за разтрогване - вторият вариант е по-сложен и отнема повече време.

На 30 август министърът на външните работи Павло Климкин обяви, че е подготвил необходимия пакет от документи за прекратяването на действието му.

Той е подписан на 31 май 1997 г. от президентите Леонид Кучма и Борис Елцин.

С него двете страни взаимно признават границите си, декларират принципи за стратегическо партньорство и уважение към териториалната цялост на всяка от двете държави.

След анексията на Крим и руското нахлуване в Донбас, в Украйна многократно бяха отправяни призиви за разтрогване на договора, тъй като с погазването на териториалната цялост на Украйна от страна на Русия документът вече е лишен от съдържание.

Украйна планира да прекъсне и железопътните транспортни връзки с Русия.

През август Киев закри своето представителство в органите на Обединението на независимите държави. Формално Украйна напусна ОНД през март 2014 г., а ефективно - от 19 май 2018 г.