Европейският съюз твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на посещението си в Украйна, където е заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

ЕС окончателно одобри споразумението за асоцииране с Украйна

ЕС окончателно одобри споразумението за асоцииране с Украйна

Споразумението влиза изцяло в сила от 1 септември 2017 г.

"Стоим непоколебимо зад Украйна", увери Туск на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко и Юнкер.

На срещата на върха ЕС-Украйна в Киев и двете страни приветстваха укрепването на отношенията в резултат на окончателното одобрение от страна на ЕС на Споразумението за асоцииране с Киев по-рано тази седмица и решението на Общността да гарантира безвизово пътуване на украинците през миналия месец.

"На 11 юни, точно преди един месец, украинците получиха пълния вкус на европейската свобода - безвизово пътуване в ЕС", изтъкна от своя страна Порошенко.

Русия: Търговската сделка ЕС-Украйна е „пример” за нарушаване на правилата на СТО

Русия: Търговската сделка ЕС-Украйна е „пример” за нарушаване на правилата на СТО

Русия е инициирала шест търговски спора

"Повече от 100 хил. притежатели на украински биометрични паспорти вече използваха правото си на безвизово пътуване", допълни украинският държавен глава.

Той изтъкна, че украинците са видели със собствените си очи защо Киев се стреми към по-близки отношения с ЕС.

Порошенко също така благодарил за подкрепата на ЕС в конфликта на страната му с Русия, която анексира Крим през 2014 г. и след това разпали сепаратистки конфликт в части от Източна Украйна, при който загинаха повече от 10 хил. души.

Порошенко благодарил също на ЕС за това, че е удължил санкциите си срещу Русия и за неговото "ясно изразено послание, че санкциите ще останат в сила", докато Русия не изпълни напълно ангажиментите си съгласно Минските споразумения за разрешаването на войната в Източна Украйна.

"Надявам се, че един ден... ще проведем още една среща на върха Украйна-ЕС в Донецк и в Ялта (в Крим)", подчертал украинският президент, имайки предвид града в контролирания от проруските сепаратисти Донбас и другия град в окупирания от Русия Крим.

Туск призова украинците да останат единни и да избягват вътрешни конфликти.

От своя страна Юнкер призова Киев да стори повече в борбата срещу корупцията.

На 11 юли Европейският съюз официално одобри Споразумението за асоцииране с Украйна, което ще влезе в сила на 1 септември.