Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси е посетила в четвъртък Евън Гершкович, американския репортер, задържан в Москва по обвинения в шпионаж.

Това съобщиха от посолството на САЩ в Москва в X, бивш Twitter.

"Евън е все така силен и е благодарен за подкрепата на приятели, семейство и поддръжници, каза посолството. Продължаваме да призоваваме за незабавното освобождаване на Евън."

Припомняме, че Гершкович беше арестуван през март 2023 г. в Екатеринбург по обвинения в шпионаж. Обвинение, което той и неговият работодател, The Wall Street Journal, категорично отричат. Арестът му бе удължаван от руските власти. 

Гершкович ще остане зад решетките до 30 януари.

Руският президент Владимир Путин изрази надежда през декември, че ще бъде постигнато споразумение за размяна на затворници със САЩ, включващо Гершкович и ветерана от морската пехота на САЩ Пол Уилън. Уилън пък беше арестуван през 2018 г. по същото обвинение. През 2020 г. бе осъден на 16 години затвор.

Той обаче подчерта, че САЩ трябва да се вслушат в условията на Русия. Руският държавен глава посочи, че споразуменията трябва да са взаимно приемливи и да устройват двете страни. По думите му Русия поддържа постоянни контакти със Съединените щати по въпроса.

Русия пак удължи ареста на американския репортер Еван Гершкович

Русия пак удължи ареста на американския репортер Еван Гершкович

Той ще остане зад решетките до 30 януари 2024 г.