Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза пред репортери в понеделник, че посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан ще отлети обратно за Москва, за да поднови дипломатическата си работа тази седмица, съобщи АП.

Агенцията припомня, че това става след споразумението между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин за връщането на топ дипломатите в двете столици.

Джон Съливан утвърден като посланик на САЩ в Русия

Джон Съливан утвърден като посланик на САЩ в Русия

Тръмп го номинира през октомври

"Посланик Съливан ще се завърне в Москва тази седмица. Това е отчасти защото ние продължаваме да се ангажираме с отворените канали за комуникация с руското правителство, както като средство за напредък на интересите на САЩ, но и за намаляване на риска от грешни оценки между нашите две страни," посочи Нед Прайс.

Държавният департамент също приветства завръщането на руския посланик Анатолий Антонов във Вашингтон, който пристигна в американската столица в неделя и възобнови работата си в руското посолство.

Отношенията между Москва и Вашингтон се влошават от години, особено след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., намесата ѝ през 2015 г. в Сирия и обвиненията на САЩ - отречени от Москва - за намеса в изборите през 2016 г., които вкараха Доналд Тръмп в Белия дом.

Диалогът потъна още повече през март, когато Байдън в интервю каза, че смята, че Путин е "убиец", което накара Русия да отзове посланика си Анатолий Антонов от Вашингтон за консултации. САЩ отзоваха своя посланик през април.