Руското посолство в САЩ обвини Държавния департамент "в безпаметство", след като на рускоезичната си страница във "Фейсбук" департаментът не е споменал първия космонавт в историята Юрий Гагарин в публикация за първия полет на човека в космоса, съобщава "Новости".

В публикацията на американците се казвало, че по целия свят се отбелязва 60-годишнината от излизането на човека в космоса. Освен липсата на споменаване на Гагарин, там не било посочено, че първата страна, изпратила човек в космоса, е СССР, а на приложената снимка бил заснет един от американските астронавти с американско знаме на ръкава на скафандъра му.

60 г. от легендарния полет на Юрий Гагарин

60 г. от легендарния полет на Юрий Гагарин

Денят на полета на Гагарин се чества всяка година в Русия като Деня на космонавтите

"Отбелязваме със съжаление, че това не е първият път, когато Държавният департамент на САЩ показва безпаметство за историята на космическите изследвания", се посочва в коментара на руското посолство.

Дипломатическата мисия на Русия припомнила, че Общото събрание на ООН е обявило 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса в памет на полета на Гагарин, който направи преди 60 години, през 1961 г., първата обиколка на Земята в орбита в историята на човечеството.

Руското посолство също така каза на "късопаметните колеги", че могат да видят бюст на Гагарин в Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика във Вашингтон. Скулптури на Гагарин също така са поставени в Кливланд, Колорадо Спрингс, Ню Йорк, Хюстън и Чикаго.

Руските дипломати припомнили също посланието на американския президент Джон Ф. Кенеди до съветския ръководител Никита Хрушчов с поздравления след полета на Гагарин и неотдавнашното изпращане на астронавта от НАСА Марк Ванде Хай до Международната космическа станция (МКС) на космическия кораб "Союз", кръстен на първия космонавт на Земята.

"Надяваме се, че представените факти ще помогнат на американските дипломати да не се колебаят да произнесат на глас името на първия космонавт на Земята", обобщи руското посолство.

Юрий Алексеевич Гагарин обикаля Земята на 12 април 1961 г. на космическия кораб "Восток-1", прекарвайки повече от 100 минути в космоса. В орбита той докладва за своите усещания и провежда прости експерименти - ядене, пиене и писане с молив. Няколко дни след завръщането си космонавтът е удостоен със званието Герой на Съветския съюз.