Лидерите на Египет, Катар и САЩ Абдел Фатах ас Сиси, шейх Тамим бин Хамад ал Тани и Джо Байдън призоваха Израел и палестинското ислямистко движение Хамас да възобновят преговорите за прекратяване на огъня на 15 август, се казва в съвместното им изявление, публикувано на уебсайта на египетския президент.

Страните са посредници в преговорите, припомня АФП.

Те призовават за възобновяване на дискусиите в Доха или Кайро на 14 или 15 август, за да се "запълнят всички останали пропуски и да започне прилагането на споразумението без нови забавяния".

"В качеството си на посредници ние сме готови, ако е необходимо, да представим окончателно предложение за преодоляване на пропуските и решаване на оставащите въпроси по изпълнението по начин, който отговаря на очакванията на всички страни", се казва в изявлението.

Израел се съгласи да изпрати своя делегация за възобновяване на преговорите.

"По предложение на САЩ и посредниците Израел ще изпрати делегация за преговорите на 15 август на място, което ще бъде определено по-късно, за да обобщи подробностите по изпълнението на рамковото споразумение", заявиха от кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в публикация в X.

Хамас с нов преговарящ

Хамас с нов преговарящ

Халил ал Хая е назначен по указания на новия лидер Яхия Синвар

Посредниците настояват страните да сключат споразумение въз основа на триетапен план, предложен от Байдън в края на май.

Първият етап призовава за шестседмично примирие и изтегляне на израелските войски от всички населени места в ивицата Газа; освобождаване на заложниците от женски и възрастен пол; и извеждането на израелските войски от ивицата Газа.