Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи на 4 септември. Това ще бъде първата им среща, след като Русия се оттегли от зърнената сделка, съобщава Би Би Си.

На 17 юли изтече удължаването на Черноморската инициатива, която позволяваше безопасен износ на украински храни от черноморските пристанища, и Русия оттегли гаранциите за безопасността на корабоплаването.

Още на следващия ден руските военни започнаха да бомбардират украински пристанища и елеватори. Wall Street Journal, позовавайки се на дипломати и анализатори, пише, че Русия е отказала да поднови сделката за зърно, след като Ердоган "разгневи" руските власти, като върна защитниците на Азовстал в Украйна и одобри влизането на Швеция в НАТО.

Според вестника тогава Путин е пренебрегнал молбите на Ердоган, който предложил да преговаря за удължаване на зърнената сделка.

Турският лидер многократно е заявявал, че Путин иска да удължи зърнената сделка и е обявил съвместни преговори. По-специално на 2 август пресслужбата на Ердоган съобщи, че лидерите на двете страни са се договорили за посещението на Путин в Турция. От Кремъл не потвърдиха тази информация. Откакто през март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин по обвинения в депортиране на украински деца, руският президент не е напускал страната.

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха зърнената сделка и войната в Украйна

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха зърнената сделка и войната в Украйна

Подготовка за среща Путин - Ердоган