Според радио "Свобода" (в Русия то е обявено за "чуждестранен агент") след спонтанните протести срещу мобилизацията в дагестанската столица Махачкала на 25 и 26 септември са задържани съответно 120 и 110 души. Полицията е образувала осем наказателни дела, като все още не е уточнено по кой член от наказателния кодекс. На голяма част от участниците са съставени административни протоколи, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Сред задържаните има журналисти: сътрудникът на Радио Свобода Юлия Вешневецка е била задържана вчера и все още не е освободена; кореспондентът на "Новое дело" Идрис Юсупов и главният редактор на RusNews Сергей Айнбиндер са били освободени след 17 часа в полицейското управление.

Припомняме, че демонстранти в руската автономна република Дагестан влязоха в сблъсъци с полицията по време на последните протести срещу новата "частична мобилизация", обявена от Путин на 21 септември.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как местни жители влизат в стълкновения с полицията в регионалната столица Махачкала.

Дагестан е предимно мюсюлмански регион в Русия, който някога се е славел с интензивно насилие, а полицията и Федералната служба за сигурност (ФСБ) периодично провеждат акции срещу ислямски екстремисти.

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Според Алексей Навални Путин изпраща повече руснаци на смърт заради една неуспешна война