Разработването на нови ядрени оръжия с "малка мощност" ще увеличи риска от война на САЩ с Русия и Китай. Това пише американското издание Newsweek, позовавайки се на експерти.

Отбелязва се, че Пентагонът разработва две нови ядрени оръжия, за да се справи с Русия и Китай.

Пентагонът предложил да се използват ядрени оръжия и при кибератака

Пентагонът предложил да се използват ядрени оръжия и при кибератака

Документът, наречен Преглед на състоянието на ядрените сили, е изготвен от Пентагона

В черновата на проекта за Ядрена доктрина на САЩ Москва и Пекин са обвинени в засилване на ядрения си потенциал, за разлика от Вашингтон, който според проекта отива в обратната посока и съкращава ядрения си арсенал. В този документ се изтъква необходимостта от "разработване и въоръжаване с нови средства за сдържане и постигане на своите цели, ако сдържането не постигне успех".

По-конкретно в проекта се говори за намерението да се създадат ядрени бойни глави с малка мощност за подводни ракети "Трайдент", използвани от подводници клас "Охайо". Също така Министерството на отбраната на САЩ планира да разработи ядрена ракета с малка мощност, базирана на море.

Русия отсвири САЩ: Новите крилати ракети не нарушават договора за оръжията

Русия отсвири САЩ: Новите крилати ракети не нарушават договора за оръжията

Според САЩ нова крилата ракета на Русия е в нарушение

Подобни разработки се обясняват с увеличаване на гъвкавостта на ядрените способности, след като Пентагонът смята ядрените си оръжия за "твърде големи и силни", за да бъдат използвани, а с това са наясно Русия и целият свят, докато ядрените бойни глави с малка мощност карат другите страни да вярват, че вероятността за използването на ядрените оръжия от страна на САЩ се е увеличила.