Симоновският районен съд на Москва в четвъртък уважи жалбата на столичния отдел на Федералната служба за изпъление на наказанията (ФСИН) и замени присъдата на бившата адвокатка на Фонда за борба с корупцията (ФБК) (който е признат за екстремистка организация в Руската федерация) Любов Собол с ефективна присъда в колония по обвинение нарушаване на санитарните норми, предава ТАСС.

"Съдът уважи жалбата на Наказателния инспекторат на ФСИН в Москва и замени наказанието на Любов Собол , преди това осъдена по член 236 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Нарушение на санитарните и епидемиологични правила"), от ограничаване на свободата в лишаване от свобода", каза съдът.

Според адвокат Владимир Воронин срокът на присъдата се изчислява от датата на решението за замяна на наказанието. Така осъдената ще трябва да прекара в колонията пет месеца и 26 дни.

На 3 август 2021 г. Преображенският съд в Москва призна Собол за виновна в нарушаване на санитарните норми по време на неразрешен митинг през януари миналата година. Тя бе осъдена на 1,5 години лишаване от свобода. Според съдебното решение в периода от 22:00 до 06:00 часа на Собол беше забранено да напуска местоживеенето си, да сменя постоянното си местоживеене без предизвестие, както и да посещава места, където се провеждат масови и други събития. Освен това й беше забранено да пътува извън Москва и региона без съгласието на специализирана държавна агенция. Но скоро след обявяването на присъдата Собол напусна Русия. Тя е обявена за издирване.

През юни Русия обяви организациите на Навални за екстремистки и забрани на сподвижниците му да се кандидатират. 33-годишната Собол е ключова фигура в ново поколение от опозиционни политици и планираше да се кандидатира за депутат, но заради обявяването на ФБК за екстремистка организация тя не бе допусната до изборите.

Самият Алексей Навални също се намира в затвора. През февруари миналата година Навални беше осъден на 2,5 години ефективно по дело за измама, което той нарече "скалъпено и политическо". Той излежава присъдата си в наказателна колония в Покров, недалеч от Москва. 

На 22 март Навални бе осъден на девет години затвор по друго дело за измама и обида на съдия и го глобиха 1,2 милиона рубли (25 800 лв). Тази присъда подлежи на обжалване.

Навални за Буча: Не можете и да си представите чудовището на лъжата в ефира

Навални за Буча: Не можете и да си представите чудовището на лъжата в ефира

Визира версиите по официалните канали на Руската федерация