Руски съд удари Любов Собол, ключова сподвижничка на хвърления в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, с година и половина ограничено движение за нарушаване на ограничителните мерки за коронавируса тази година, предаде "Франс прес".

Руската опозиция изтъква, че властите са засилили кампанията за сплашване срещу инакомислещите преди парламентарните избори през септември, твърдения, които Кремъл отхвърли.

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Днес в Москва се провеждат протести в подкрепа на Навални

През юни Русия обяви организациите на Навални за екстремистки и забрани на сподвижниците му да се кандидатират. 33-годишната Собол е ключова фигура в ново поколение от опозиционни претенденти и планираше да се кандидатира за депутат.

Тя беше обвинена, че е призовала руснаците да присъстват на неразрешен митинг през януари в подкрепа на Навални, който се завърна в Русия, след като беше лекуван в Германия от отравяне с бойно отровно вещество.

Нейният адвокат Владимир Воронин уточни, че съдът е забранил на Собол да напуска дома си между 22 и 6 часа сутринта, както и да посещава масови събития и да напуска Москва.

Братът на Навални и Любов Собол остават под домашен арест до 23 март

Братът на Навални и Любов Собол остават под домашен арест до 23 март

Може да бъдат осъдени на затвор...

Собол написа в "Туитър", че е "отстранена от съдебната зала", защото е снимала съдията, обявяващ присъдата.

Нейни колеги активисти осъдиха присъдата. "Година и половина ограничена свобода за измислен казус без жертви", написа в "Туитър" говорителката на Навални Кира Ярмиш, която в момента е под домашен арест.

Няколко други опозиционни дейци очакват присъда по т. нар. "санитарно дело", в което представители на опозицията бяха обвинени в нарушаване на мерките за коронавируса на протестни демонстрации в подкрепа на хвърления в затвора критик на Кремъл.

В Русия задържаха за разпит опозиционната активистка Любов Собол
Обновена

В Русия задържаха за разпит опозиционната активистка Любов Собол

Опитала да почука на вратата на агент, обвинен от Навални в отравяне

Собол стана известна през 2019 г., когато обяви гладна стачка, след като ѝ беше забранено да участва в местните избори.

Тя е един от многото сподвижници на Навални, които се сблъскват с натиск у дома. Някои от най-приближените сподвижници на политика напуснаха Русия. Западните страни осъдиха етикетирането от Москва на организациите на Навални като екстремистки.