След почти петчасови дебати вотът на недоверие към дейността на правителството, внесен от парламентарната фракция на Блока на комунистите и социалистите (БЕКС), беше отхвърлен с гласовете на 44 депутати, съобщи МОЛДПРЕС.

За оставката на правителството е необходимо обикновено мнозинство от 51 гласа от 101.

Премиерът Наталия Гаврилица в доклад пред пленарната зала спомена, че никое правителство не се е сблъсквало с толкова много кризи досега.

Молдова няма пари да си плати за руския газ

Молдова няма пари да си плати за руския газ

Страната иска отлагане на плащането

"Недоверието, на което отговарям днес, е компилация от лъжи", смята Гаврилица.

Министър-председателят направи преглед на всички предприети от правителството действия в подкрепа на гражданите в контекста на поскъпването на горивата и породената от тях инфлация. Тя посочи, че през последната година е преразгледан размерът на социалните помощи, увеличена е минималната работна заплата, предложени са помощи за студения сезон и компенсации за газ.

"С 60% увеличихме фонда за субсидиране в земеделието. Разширихме списъка с компенсирани лекарства с 40%, оборудвахме няколко болници с модерно оборудване и им предоставихме нови линейки", каза Гаврилица.

Премиерът уточни, че изпълнителната власт вече е предприела редица мерки, за да успее да посрещне студения сезон.

"Сега купуваме мазут, купихме въглища, съхраняваме газ, имаме програма за застраховане на дърва. Имаме програма, която разписва какво трябва да прави всяка държавна институция", каза Гаврилица.

Хиляди поискаха оставката на президента и правителството на Молдова

Хиляди поискаха оставката на президента и правителството на Молдова

Високите цени на енергията и проблемите с "Газпром" изведоха недоволни по улиците

"Нито за миг не поставяйте под въпрос нашите добри намерения и нашите възможности. Молдова ще излезе от кризата, защото не е сама", заключи премиерът.

Съгласно Правилника на парламента вотът на недоверие към дейността на правителството подлежи на обсъждане в първия ден от пленарното заседание на седмицата след датата на внасянето и се приема с мнозинството от гласовете на избраните народни представители.