Комисията по правосъдие към Сената на САЩ прие с 12-0 гласа придвижването напред на кандидатурата на номинираната от президента Доналд Тръмп за съдия във Върховния съд на САЩ Ейми Кони Барет за разглеждане от пленарната зала на Сената, докато демократите бойкотираха заседанието на комисията, съобщават световните информационни агенции.

Демократичните сенатори отказаха да се явят на гласуването в знак на протест срещу бързането Барет да бъде избрана за мястото във Върховния съд, овакантено от либералния съдия Рут Бадер Гинзбург, която почина на 18 септември на 87-годишна възраст. Вместо да присъстват, демократите запълниха местата си в залата със снимки на хора, на които "Обамакеър" (закона за достъпно здравеопазване, прокаран от предишния американски президент Барак Обама) е помогнал. Върховният съд трябва да изслуша аргументи по дело, свързано с "Обамакеър" на 10 ноември, по което администрацията на Тръмп настоява законът да бъде отменен.

Галъп: 51% от американците искат Барет за върховен съдия

Галъп: 51% от американците искат Барет за върховен съдия

На фона на протести срещу номинацията на Тръмп

"Барет заслужава да бъде във Върховния съд и тя ще бъде потвърдена. Демократите направиха избор да не участват", каза сенаторът републиканец Линдзи Греъм, който е председател на комисията.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че очаква горната камара на Конгреса на САЩ да проведе окончателното гласуване за потвърждението на Барет на 26 октомври.

Преди изслушванията за потвърждение на номинацията на Барет, лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че демократите няма да предоставят кворум, за да направят изслушването на Комисията по правосъдието валидно, въпреки че републиканците имат право да извършват процедурни промени, ако възникне такава необходимост.

Хиляди на протест срещу избора на Барет за Върховния съд

Хиляди на протест срещу избора на Барет за Върховния съд

Както срещу самата номинация, така и срещу бързането преди избори

"Няма да предоставим на този процес никаква по-нататъшна легитимност, като участваме в прокарването на номинацията в комисията само 12 дни преди кулминацията на избори, които вече са в ход", заяви вчера лидерът на демократите в Сената. Той се ядоса, че "републиканското мнозинство извършва най-прибързания, най-пристрастния, най-малко легитимния процес в дългата история на номинациите за Върховния съд".

Демократите в Сената разкритикуваха номинацията на Барет като "нелегитимна", твърдейки, че номинация за Върховния съд никога не е била потвърждавана толкова близо до датата на изборите.

Те също така обвиняват републиканците в Сената в лицемерие, припомняйки епизода, когато Мич Макконъл блокира номинацията на президента Барак Обама Мерик Гарланд през 2016 г., като се аргументира, че това се случва в предизборна година, настоявайки, че избирателите трябвало да решат. Републиканците в Сената сега твърдят, че ситуацията била напълно различна, тъй като в момента същата партия контролира Белия дом и Сената.

Републиканците имат гласовете да подкрепят Барет за съдия от Върховния съд на САЩ

Републиканците имат гласовете да подкрепят Барет за съдия от Върховния съд на САЩ

Републиканците в комисията планират да гласуват номинацията на 22 октомври

В кампанията си срещу 48-годишната Ейми Кони Барет демократите се съсредоточиха върху Закона за достъпни грижи (Обамакеър) с аргумента, че номинацията на съдията представлява заплаха за здравния закон, приет през 2010 г. Преди да стане федерален съдия, Барет разкритикува решението на главния съдия Джон Робъртс, поддържащо закона.

Демократите твърдят, че нейната номинация е специално съобразена с предстоящото във Върховния съд изслушване на устни аргументи по правното оспорване от страна на администрацията на Тръмп срещу "Обамакеър" на 10 ноември, само седмица след президентските избори на 3 ноември.

По време на изслушването ѝ Барет, понастоящем апелативен съдия, увери, че нямала за "задача да унищожи Закона за достъпни грижи", а републиканците в Сената твърдят, че твърденията, че тя ще отмени закона, са твърде пресилени.