Хиляди излязоха по улиците в Съединените щати на "женски" шествия в събота срещу президента Доналд Тръмп и неговия консервативен избор на Върховния съд Ейми Барет, съобщиха световните информационни агенции.

Митингите преди изборите на 3 ноември бяха вдъхновени от първия марш на жените във Вашингтон, отново огромен митинг срещу Тръмп, проведен ден след встъпването му в длъжност през 2017 г.

Това не е случайно - организаторите виждат символ в това, че точно жени "посрещат" и "изпращат" Тръмп с протести.

Републиканците имат гласовете да подкрепят Барет за съдия от Върховния съд на САЩ

Републиканците имат гласовете да подкрепят Барет за съдия от Върховния съд на САЩ

Републиканците в комисията планират да гласуват номинацията на 22 октомври

Повече от 100 000 души са участвали в около 430 шествия на места от Ню Йорк до Лос Анджелис и Чикаго до Форт Лодърдейл, Флорида, съобщиха организаторите.

Въпреки ограниченията заради коронавируса, проявите все пак успяха да съберат много участници.

Участниците в марша отдадоха почит на починалия наскоро съдия на Върховния съд Рут Гинсбърг, икона за жени и прогресисти.

Барет не крие своите силни католически убеждения, като изрази опасения, че Върховният съд, доминиран от консерватори, може да отмени правата на абортите, ако тя бъде потвърдена от Сената.

Тръмп и неговите колеги републиканци се стремят да ускорят избора ѝ преди изборите - процес, който започна тази седмица и предизвика остри противоречия.

Барет не коментира климатичните изменения, не била учен

Барет не коментира климатичните изменения, не била учен

По време на изслушването си в Сената

Маршрутът на протеста във Вашингтон започна близо до Белия дом, преди да се насочи към Капитолия на САЩ и сградата на Върховния съд, където се проведе по-малък контрапротест "Аз съм с нея" - в полза на Барет.