С банкрута на правителството на Венецуела в условията на хиперинфлация, гладът и недоволството навлизат и в казармите, което поражда съмнения за продължаващата лоялност на въоръжените сили към президента Николас Мадуро, съобщава "Асошиейтед прес".

Затрупаният от проблеми социалист значително увеличи властта на военните, като дори назначи армейски генерал като шеф на петрола на Венецуела. Той разчита на подкрепата им, докато се готви за президентските избори в неделя, които бяха заклеймени като нечестни от голяма част от международната общност.

Ердоган и Марадона подкрепиха Мадуро преди изборите във Венецуела

Ердоган и Марадона подкрепиха Мадуро преди изборите във Венецуела

"Венецуелците ще дадат урок по демокрация и свобода на света"

Но дори гордите някога военни на Венецуела не са имунизирани срещу задълбочаващата се икономическа криза в богатата на петрол страна, като е налице недостиг на храна и невероятен ръст на цените. Докато висши командири отричат, че има някакво недоволство, анализатори изтъкват, че хиляди войници молят за почетни уволнения или просто дезертират от постовете си и бягат.

Недоволството, което прониква в казармите, поражда съмнения дали на войниците ще може да се има доверие, след като те са една от най-важните опори на режима на Мадуро.